Биткойн Кеш – по-малкият и по-добрият брат на Бикойн

Понастоящем Биткойнът е най-скъпата криптовалута на пазара, като историята на нейното развитие и цена показва, че инвестирането във виртуални монети може да се окаже много ефективно. Биткойн (BTC) обаче все още се базира на остаряла технология, което наложи нужда от въвеждане на промени. Тези промени доведоха до създаването на нова криптовалута – Биткойн Кеш.

Разделение в семейството на Биткойн

Биткойн Кеш – накратко BCH, е създаден през август 2017 година, в резултат на разделяне на основната верига за криптовалути. Това разделение възникна в резултат на разногласие в общността на BTC относно бъдещето на Биткойн. Обаче нека започнем от самото начало.

Първите успехи на BTC показаха на света, че криптовалутите могат да се превърнат в бъдещето на инвестиционния пазар, да бъдат нов клон на финансите и съвременна форма на плащане. Биткойнът имаше потенциала да бъде предвестник на огромни промени на пазара, но беше ограничен от остарялата технология, която използва. Следователно започна работата по подобряването на BTC.

Новият Биткойн трябваше да функционира като модернизирана версия на старата криптовалута, адаптирана към съвременните изисквания. Трябваше да намали цената на трансферите и да има по-голяма мащабируемост на транзакциите. Всички тези промени обаче биха могли да доведат до заместване на стария Биткойн с новия, а това може да повлияе на стойността му. Повечето инвеститори, акционери и потребители нямаше да одобрят такова решение. Следователно се стигна до разделение в семейството на Биткойн. Едната група продължи да следи за стойността на класическия BTC, докато другата реши да създаде нова криптовалута – Биткойн Кеш.

Старо име – нова технология

Създателите на технологията Биткойн Кеш комбинираха класически и съвременни решения, което означава, че BCH използва блокчейн технология, но с по-голям размер на блока от 1 MB до 32 MB. Чрез увеличаване на броя на блоковете, BCH предоставя възможност за извършване на повече транзакции и минимизиране на разходите, благодарение на което е по-бърз и по-евтин за използване.

Друга иновация при BCH е използването на скриптова система при транзакции и протокол чрез кодова база, което позволява създаването на т. нар. „Colored coins“, които опростяват интелигентните договори и изпълняват автоматизирани функции. Такива елементи правят BCH не само криптовалута, но също така разплащателна платформа, която международните корпорации започват да използват.

Следователно BCH и BTC са братя, но само по име. Това е така, защото има много разлики между криптовалутите и една от най-важните е производителността. Оригиналният BTC позволява провеждането на само 7 – 15 транзакции в секунда и когато мрежата е силно натоварена, производителността намалява. В случая с BCH обаче криптовалутата няма проблем с увеличаване на производителността, което означава, че може да направи почти осем пъти повече трансфери в секунда, без да се страхува от внезапен спад в производителността.

Bitcoin vs Bitcoin Cash – пробиви в цената?

Биткойн Кеш дебютира на крипто борсата през втората половина на 2017 година с курс от около 70$ за единица. Огромният интерес към криптовалутата накара курса да се увеличи много бързо и в края на годината достигна над 30 000$ за единица. Това беше най-високият процент на BCH в историята досега. За съжаление, в началото на 2018 година стойността му започна бавно да намалява, което беше породено от промени на пазара и т. нар. крипто зима.

През цялата 2019 година криптовалутата поддържаше стабилна стойност като направи малки, но редовни скокове в стойността от порядъка на 200 – 400$ за единица. Благодарение на това BCH беше една от най-стабилните криптовалути на пазара. Крипто зимата доведе до по-нататъшни промени в цените на BCH, като стойността на моменти достигаше над 500$ за единица. Въпреки тежкото положение на инвестиционния пазар и икономическите сътресения през 2020 г., BCH все още беше една от най-стабилните криптовалути на пазара. Това означава, че благодарение на своята технология и доверието на инвеститорите, се превърна в една от най-важните електронни монети на крипто борсата.

Редовното инвестиране в BCH се изплати още в началото на 2021, когато инвеститорите забелязаха редовно увеличение на цената на криптовалутата. От началото на годината Биткойн Кеш увеличава стойността си, като редовно и упорито се изкачва на върха на най-популярните криптовалути. Това развитие означава, че BCH може да се окаже една от най-печелившите инвестиции не само през 2021 година.

Related Posts