Kriptovalute Bitcoin Cash – mlađi i bolji brat Bitcoina

Bitcoin je trenutno najskuplja kriptovaluta na tržištu, a povijest njegovog razvoja i cijena pokazuje da se ulaganje u virtualne valute može pokazati vrlo isplativim. Međutim, BTC se i dalje oslanja na zastarjelu tehnologiju, što je potaknulo potrebu za promjenama. Promjene, koje su dovele do pojave nove kriptovalute – Bitcoin Cash.

Raskol u obitelji BTC                     

Bitcoin Cash ili skraćeno BCH stvoren je u kolovozu 2017. godine kao rezultat podjele u glavnom lancu kriptovaluta. Ovaj je razdor nastao kao rezultat neslaganja u BTC zajednici oko budućnosti Bitcoina. Međutim … krenimo od početka.

Prvi uspjesi BTC-a pokazali su svijetu da kriptovalute mogu postati budućnost investicijskog tržišta, nova grana financija i suvremeni oblik plaćanja. Bitcoin bi mogao biti vjesnik velikih promjena na tržištu, ali bio je ograničen zastarjelom tehnologijom koju je koristio. Stoga je započet rad na poboljšanju BTC-a.

Novi Bitcoin trebao je funkcionirati kao modernizirana verzija stare kriptovalute, prilagođena suvremenim zahtjevima. Trebala je smanjiti troškove transfera i imati veću skalabilnost transakcija. Međutim, sve ove promjene mogle su rezultirati zamjenom starog Bitcoina novim, a to bi moglo utjecati na njegovu vrijednost. Većina investitora, dioničara i korisnika nije se mogla složiti s takvim rješenjem. Stoga je došlo do raskola u obitelji Bitcoin. Jedna je skupina nastavila bdjeti nad vrijednošću klasičnog BTC-a, dok je druga odlučila stvoriti novu kriptovalutu – Bitcoin Cash.

Staro ime – nova tehnologija

Stvoritelji tehnologije Bitcoin Cash posegnuli su i za klasičnim i modernim rješenjima, što znači da BCH koristi blockchain tehnologiju, ali s većom veličinom bloka od 1 MB do 32 MB. Povećanje broja blokova znači da BCH daje mogućnost obavljanja više transakcija i minimiziranja njihovih troškova, što ga čini bržim i jeftinijim za uporabu.

Sljedeća je inovacija uporaba sustava skripti u transakcijama i protokola koji omogućuje stvaranje tzv. Colored coins koji pojednostavljuju pametne ugovore i obavljaju automatizirane funkcije. Takvi elementi čine BCH ne samo kriptovalutom, već i platformom za obavljanje transakcija, koju počinju koristiti i međunarodne korporacije.  

BCH i BTC su dakle braća, ali samo po imenu. To je tako zato što postoji mnogo razlika između kriptovaluta, a jedna od najvažnijih je kapacitet. Izvorni BTC omogućuje izvršavanje samo 7-15 transakcija u sekundi, a u slučaju većeg opterećenja mreže, njegov kapacitet se smanjuje. Međutim, u slučaju BCH, kriptovaluta nema problema s povećanjem kapaciteta, što znači da može izvršiti gotovo osam puta više transfera u sekundi, bez straha od naglog pada kapaciteta.

Bitcoin vs Bitcoin Cash – cjenovne razlike?

Bitcoin Cash debitirao je na kripto-burzi u drugoj polovici 2017. godine, sa tečajem od oko 70 USD po jedinici. Ogroman interes za kriptovalutom učinio je da se tečaj vrlo brzo poveća, a na kraju godine dostigne preko 30 000 USD po jedinici. To je bio najviši tečaj BCH u povijesti do sada. Nažalost, početkom 2018. njegova vrijednost počela je polako opadati, što je uzrokovano promjenama na tržištu i tzv. Kripto-zimom.

Tijekom cijele 2019. godine kriptovaluta je održavala stabilnu vrijednost, čineći male, ali redovite skokove vrijednosti u rasponu od 200 do 400 USD po jedinici. To je BCH učinilo jednom od najstabilnijih kriptovaluta na tržištu. Kraj kripto-zime rezultirao je daljnjim promjenama cijena BCH, čija je vrijednost ponekad dosezala i preko 500 USD po jedinici. Unatoč teškoj situaciji na investicijskom tržištu i ekonomskim previranjima u 2020. godini, BCH je i dalje bio jedna od najstabilnijih kriptovaluta na tržištu. To znači da je zahvaljujući svojoj tehnologiji i povjerenju investitora postala jedna od najvažnijih e-valuta na kripto-burzi.

Redovito ulaganje u BCH isplatilo se već početkom 2021. godine, kada su investitori vidjeli redovita povećanja cijene kriptovalute. Od početka godine Bitcoin Cash povećava svoju vrijednost redovitim i ustrajnim usponom ka vrhu najpopularnijih kriptovaluta. Ovaj razvoj događaja znači da bi se BCH mogao pokazati kao jedna od najprofitabilnijih investicija i to ne samo u 2021. godini.     

Related Posts