Kriptovalute Bitcoin Cash – mlajši in boljši brat Bitcoina

Bitcoin je trenutno najdražja kriptovaluta na trgu, zgodovina njegovega razvoja in cena pa kažeta, da se lahko investicija v virtualne kovance izkaže za zelo učinkovito. Vendar pa se BTC še vedno zanaša na zastarelo tehnologijo, kar je povzročilo potrebo po spremembah. Spremembe, ki so se uresničile v novi kriptovaluti – Bitcoin Cash.

Razkol v družini BTC                      

Bitcoin Cash ali na kratko BCH je nastal avgusta 2017 kot posledica razkola v glavni verigi kriptovalute. Ta razkol je nastal kot posledica nesoglasja v skupnosti BTC glede prihodnosti Bitcoina. Vendar … začnimo od začetka.

Prvi uspehi BTC so svetu pokazali, da lahko kriptovalute postanejo prihodnost investicijskega trga, nova veja financ in sodobna oblika plačila. Bitcoin bi lahko bil znanilec velikih sprememb na trgu, vendar ga je omejevala zastarela tehnologija, ki jo je uporabljal. Zato se je začelo delo na izboljšanju BTC.

Novi Bitcoin naj bi deloval kot posodobljena različica stare kriptovalute, prilagojena sodobnim zahtevam. Znižal naj bi stroške nakazil in imel večjo prilagodljivost transakcij. Vse te spremembe pa bi lahko povzročile zamenjavo starega Bitcoina z novim, kar bi lahko vplivalo na njegovo vrednost. Večina investitorjev, delničarjev in uporabnikov se ni mogla strinjati s takšno rešitvijo. Zato je prišlo do razkola v družini Bitcoina. Ena skupina je še naprej bdela nad vrednostjo klasičnega BTC, druga pa se je odločila, da bo ustvarila novo kripto valuto – Bitcoin Cash.

Staro ime – nova tehnologija

Ustvarjalci tehnologije Bitcoin Cash so posegli po klasičnih in sodobnih rešitvah, kar pomeni, da BCH uporablja tehnologijo veriženja blokov, vendar z večjo velikostjo blokov od 1 MB do 32 MB. Povečanje števila blokov pomeni, da BCH omogoča več transakcij in minimalizira njihove stroške, kar omogoča hitrejšo in cenejšo uporabo.

Druga novost je uporaba skriptnega sistema v transakcijah in protokola, ki omogoča ustvarjanje baze podatkov s kodo BCH Barvni kovanci za poenostavitev pametnih pogodb in izvajanje avtomatiziranih funkcij. Zaradi takšnih elementov BCH ni samo kriptovaluta, temveč tudi platforma za poravnavo, ki jo mednarodne korporacije začenjajo uporabljati.

BCH in BTC sta torej brata, vendar le po imenu. To je zato, ker je med kriptovalutami veliko razlik, ena najpomembnejših pa je prepustnost. Prvotni BTC omogoča samo 7-15 transakcij na sekundo, v primeru večje obremenitve omrežja pa se njegova prepustnost zmanjša. Vendar v primeru BCH kriptovaluta nima težav s povečevanjem prepustnosti, kar pomeni, da lahko opravi skoraj osemkrat več prenosov na sekundo, brez strahu pred nenadnim padcem zmogljivosti.

Bitcoin vs Bitcoin Cash – cenovne razlike?

Bitcoin Cash je na kripto-borzi debitiral v drugi polovici leta 2017 s tečajem približno 70 USD na enoto. Zaradi velikega zanimanja za kriptovaluto se je stopnja zelo hitro povečala in je konec leta dosegla več kot 30.000 USD na enoto. To je bila najvišja stopnja BCH v zgodovini doslej. Žal je v začetku leta 2018 njegova vrednost začela počasi upadati, kar so povzročile spremembe na trgu in tako imenovana kripto-zima.

V celotnem letu 2019 je kriptovaluta ohranjala stabilno vrednost in dosegala majhne, a redne skoke vrednosti v območju od 200 do 400 USD na enoto. S tem je BCH postal ena najstabilnejših kriptovalut na trgu. Mrak kripto-zime je povzročil nadaljnje spremembe cen BCH, katerih vrednost je včasih dosegla tudi več kot 500 USD na enoto. Kljub težki situaciji investicijskih trgov in gospodarskim pretresom leta 2020 je bila BCH še vedno ena najbolj stabilnih kriptovalut na trgu. To pomeni, da je zaradi svoje tehnologije in zaupanja investitorjev postal eden najpomembnejših e-kovancev na kripto-borzi.

Redno investiranje v BCH se je obrestovalo že v začetku leta 2021, ko so investitorji opazili redno višanje cene kriptovalute. Bitcoin Cash od začetka leta povečuje svojo vrednost z rednim in vztrajnim vzponom na vrh najbolj priljubljenih kriptovalut. Ta razvoj pomeni, da se lahko BCH izkaže za eno najbolj donosnih investicij leta 2021.

Related Posts