Kriptopénzek Bitcoin Cash – a Bitcoin fiatalabb és jobb testvére

A Bitcoin jelenleg a legdrágább kriptovaluta a piacon, a fejlődésének és árának története pedig azt mutatja, hogy a virtuális érmékbe történő befektetés nagyon hatékony lehet. A BTC azonban továbbra is elavult technológiára épül, ami változásokra késztette. A változásokra, amelyek új kriptovalutává váltak – a Bitcoin Cash-sé.

Feloszlás a BTC családban            

A Bitcoin Cash, röviden BCH, 2017 augusztusában jött létre a fő kriptovaluta-lánc feloszlásának eredményeként. Ez a feloszlás a BTC közösségében alakult ki a Bitcoin jövőjével kapcsolatos nézeteltérésből fakadóan. De… kezdjük az elejétől.

A BTC első sikerei megmutatták a világnak, hogy a kriptovaluták a befektetési piac jövőjévé, új pénzügyi ággá és modern fizetési formává válhatnak. A Bitcoin hatalmas változások hírnöke lehetett a piacon, azonban korlátozta az általa alkalmazott elavult technológia. Ennél fogva megkezdődött a munka a BTC tökéletesítésén.

Az új Bitcoinnak a régi kriptovaluta korszerűsített változataként kellett működnie, a modern követelményekhez igazítva. Feltehetően csökkentené az átutalások költségeit, és a tranzakciók nagyobb skálázhatóságával rendelkezne. Mindezen változások azonban azt eredményezhették volna, hogy a régi Bitcoin helyébe egy új lépett volna, és ez hatással lehetett volna az értékére. Az ilyen megoldást a befektetők, a részvényesek és a felhasználók többsége nem tudta elfogadni. Ezért a Bitcoin családban feloszlásra került sor. Az egyik csoport továbbra is figyelte a klasszikus BTC értékét, míg a másik egy új kriptovaluta – a Bitcoin Cash – létrehozása mellett döntött.

Régi név – új technológia

A Bitcoin Cash technológiájának megalkotói klasszikus és modern megoldásokat választottak, ami azt jelenti, hogy a BCH alkalmazza a blockchain technológiát, a blokkok mérete azonban nagyobb, 1 MB és 32 MB között mozog. A blokkok számának növelésével a BCH lehetővé teszi több tranzakció végrehajtását és azok költségeinek minimalizálását, ezáltal gyorsabbá és olcsóbbá válik a használata.

További újítás az, hogy a BCH kódbázis a szkript-rendszert alkalmazza a tranzakciókban, illetve a protokollt, amely lehetővé teszi az ún. Colored coins létrehozását, az intelligens szerződések egyszerűsítéséhez és az automatizált funkciók elvégzéséhez. Az ilyen elemeknek köszönhetően a BCH nemcsak egy kriptovaluta, hanem olyan elszámolási platform is, amelyet a nemzetközi nagyvállalatok kezdenek választani.

A BCH és a BTC tehát testvérek, de csak név szerint. Ennek oka az, hogy a kriptovaluták között nagyon sok különbség van, az egyik legfontosabb pedig a sávszélesség. Az eredeti BTC másodpercenként mindössze 7-15 tranzakció végrehajtását teszi lehetővé, amikor viszont a hálózat erősen terhelt, akkor a sávszélessége csökken. A BCH esetében azonban a kriptovalutának nincs gondja a növekedő sávszélességgel, amiből adódóan másodpercenként majdnem nyolcszor több átutalást képes végrehajtani, anélkül, hogy aggódni kellene a teljesítmény hirtelen visszaesése miatt.

Bitcoin vs Bitcoin Cash – áráttörések?

A Bitcoin Cash 2017 második felében debütált a kripto-tőzsdén, egységenként 70 USD körüli árfolyammal. A kriptovaluta iránti óriási érdeklődésből adódóan az árfolyam nagyon gyorsan növekedett, amíg az év végén el nem érte a 30 000 USD-t egységenként. Ez volt eddig a BCH legmagasabb árfolyama a történelemben. Sajnos 2018 elején az értéke lassan kezdett csökkenni, amit a piacon végbemenő változások és az ún. Kripto-tél váltott ki.

2019-ben, a kriptovaluta egész évben stabil értéket tartott fenn, kicsi, de rendszeres értékugrásokkal, egységenként 200–400 USD tartományban. Ennek köszönhetően a BCH a piac egyik legstabilabb kriptovalutáját képezte. A kripto-tél alkonya további változásokat hozott a BCH áraiban, amelynek értéke időnként meghaladta az 500 USD-t egységenként. A befektetési piac nehéz helyzete és a 2020-as gazdasági zűrzavar ellenére a BCH továbbra is az egyik legstabilabb kriptovaluta volt a piacon. Ez azt jelenti, hogy a technológiájának és a befektetők bizalmának köszönhetően az egyik legfontosabb e-érmévé vált a kripto-tőzsdén.

Rendszeres befektetés a BCH-ba már 2021 elején megtérült, amikor a befektetők észlelték a kriptovaluta árának rendszeres növekedését. Az év eleje óta a Bitcoin Cash növeli értékét azzal, hogy rendszeresen és kitartóan mászik fel a legnépszerűbb kriptovaluták csúcsára. Ez a fejlődés azt jelenti, hogy a BCH nemcsak 2021-ben az egyik legjövedelmezőbb befektetésnek bizonyulhat.

Related Posts