Криптовалути „Bitcoin Cash“ – помладиот и подобриот брат на Биткоинот

Биткоинот моментално е најскапата криптовалута на пазарот, а историјата на нејзиниот развој и цената покажуваат дека инвестирањето во виртуелни монети може да се покаже многу ефективно. Меѓутоа, „BTC“ сѐ уште се базира на застарена технологија, што предизвикало потреба за промени. Промени, коишто трансформирале во нова криптовалута – „Bitcoin Cash“.

Поделба во семејството „BTC“

„Bitcoin Cash“, скратено „BCH“, настанал во август 2017 година, како ефект на расцеп на главниот ланец на криптовалутата. Расцепот настанал како последица на недостиг на спогодба во „BTC“ во однос на иднината на Биткоинот. Меѓутоа … ајде од почеток.

Првите успеси на „BTC му покажале на светот дека криптовалутите можат да станат иднина на инвестицискиот пазар, нова гранка на финансискиот сектор и модерна форма на плаќање. Биткоинот можел да биде предвесник на огромни промени на пазарот, меѓутоа беше ограничен од застарената технологија, којшто ја користеше. Поради тоа, се започнало со работа за подобрување на „BTC“.

Новиот Биткоин требало да функционира како модернизирана верзија на стара криптовалута, којашто е прилагодена кон современите барања. Таа требало да ги намали трошоците за трансферите и да има поголема скалабилност на трансакциите. Меѓутоа сите тие промени можеле да предизвикаат дека стариот Биткоин би бил заменет со нов, а тоа би можело да влијае врз неговата вредност. За такво решение не можеле да се согласат мнозинството инвеститори, содружници и корисници. Па затоа, дошло до расцеп во семејството на Биткоинот. Една група и понатаму се грижела за вредноста на класичниот „BTC“, додека пак втора група одлучила да креира нова криптовалута – „Bitcoin Cash“.

Старо име – нова технологија

Креаторите на технологијата „Bitcoin Cash“ посегнале по класични и модерни решенија, што означува дека „BCH“ ја користи блокчејн технологијата, меѓутоа со зголемена големина на блоковите од 1 MB на 32 MB. Зголемувањето на количината на блокови предизвикува дека „BCH“ дава можност за извршување на поголем број на трансакции и минимизирање на нивните трошоци, благодарение на тоа е побрз и поевтин при користење.

Следна иновација е користењето од страна на „BCH“ на систем на скрипти во трансакциите и протокол, којшто овозможува креирање на т.н. „Colored coins“ кои го олеснуваат интелигентните контракти и извршуваат автоматизирани функции. Таквите елементи предизвикуваат дека „BCH“ не е само криптовалута, но и платежна платформа, по којашто почнуваат да посегнуваат меѓународни корпорации.

Па затоа, „BCH“ и „BTC“ се браќа, но веќе само според презимето. Така е, бидејќи меѓу овие две криптовалути има навистина многу разлики, а една од најважните е пропустливоста. Оригиналниот „BTC“ овозможува извршување на едвај 7-15 трансакции во секунда, а во случај на поголемо оптоварување на мрежата, неговата пропустливост опаѓа. Додека пак, во на „BCH“, оваа криптовалута нема проблеми со растечка пропустливост, што предизвикува дека може да извршува речиси осум пати повеќе трансфери во секунда, без да треба да се грижите за намалување на ефективноста.

Биткоин наспроти „Bitcoin Cash“ – ценовно пробивање?

„Bitcoin Cash“ дебитирал на крипто-берзата во втората половина на 2017 година, со курс од околу 70 USD за една единица. Огромниот интерес за оваа криптовалута предизвикал дека курсот многу брзо растел, за кон крајот на годината да достигне над 30 илјади USD за една единица. Тоа беше дотогаш највисок курс на „BCH“ во историјата. За жал, на почетокот на 2018 година, неговата вредност почнала полека да опаѓа, што било предизвикано поради промени на пазарот и т.н. крипто-зима.

Во текот на целата 2019 година, криптовалутата одржувала стабилна вредност, правејќи мали, но редовни скокови на вредноста во границите 200 – 400 USD за една единица. Благодарение на тоа, „BCH“ бил една од најстабилните криптовалути на пазарот. Крајот на крипто-зимата резултирал со следни промени на цените на „BCH“, чијашто вредност на моменти надминуваше 500 USD за една единица. И покрај тешката ситуација на инвестицискиот пазар и економските турбуленции во 2020 година, „BCH“ и понатаму бил една од најстабилните криптовалути на пазарот. Тоа означува дека благодарение на својата технологија и довербата на инвеститорите, станал една од најважните е-монети на крипто-берзата.

Редовното инвестирање во „BCH“ донело придобивки веќе на почетокот на 2021 година, кога инвеститорите забележаа редовно зголемување на цената на оваа криптовалута. Од почетокот на годината, „Bitcoin Cash“ ја зголемува својата вредност преку редовно и упорно искачување по врвот на најпопуларните криптовалути. Овој развој означува дека „BCH“ може да се покаже како една од најпрофитабилните инвестиции не само во 2021 година.

Related Posts