Monedha kriptore Bitcoin Cash – vëllai më i ri dhe më i mirë i Bitcoina

Bitcoin aktualisht është kriptomonedha më e shtrenjtë në treg, dhe historia e zhvillimit dhe çmimit të saj tregon se investimi në monedha virtuale mund të jetë shumë efektive. Sidoqoftë, BTC ende mbështetet në teknologji të vjetëruar, e cila ka nxitur një nevojë për ndryshim. Ndryshimet që u kthyen në një kriptomonedhë të re – Bitcoin Cash.

Ndarje në familjen BTC                 

Bitcoin Cash, ose shkurt BCH, u krijua në gusht 2017 si rezultat i një ndarje në zinxhirin kryesor të kriptomonedhave. Kjo ndarje lindi si rezultat i mosmarrëveshjes në komunitetin BTC për të ardhmen e Bitcoin. Sidoqoftë … që nga fillimi.

Sukseset e para të BTC i treguan botës se kriptomonedhat mund të bëhen e ardhmja e tregut të investimeve, një degë e re financash dhe një formë moderne pagesash. Bitcoin mund të jetë paralajmërues i ndryshimeve të mëdha në treg, por ishte i kufizuar nga teknologjia e vjetëruar që përdori. Prandaj, filloi puna për përmirësimin e BTC.

Bitcoin-i i ri duhej të funksiononte si një version i modernizuar i kriptomonedhës së vjetër i përshtatur kërkesave moderne. Supozohej të zvogëlonte koston e transferimeve dhe të kishte shkallëzim më të madh të transaksioneve. Sidoqoftë, të gjitha këto ndryshime mund të kishin sjellë që Bitcoin i vjetër të zëvendësohet me të riun, dhe kjo mund të ndikonte në vlerën e tij. Një zgjidhje e tillë nuk mund të pranohej nga shumica e investitorëve, aksionerëve dhe përdoruesve. Përfundoi në ndarjen e familjes Bitcoin. Njëri grup vazhdoi të vëzhgonte vlerën e BTC klasike, ndërsa tjetri vendosi të krijojë kriptomonedhën e re – Bitcoin Cash.

Emër i vjetër – teknologji e re

Krijuesit e teknologjisë Bitcoin Cash kanë arritur në zgjidhje klasike dhe moderne, që do të thotë se BCH përdor teknologji blockchain, por me një madhësi më të madhe blloku nga 1 MB në 32 MB. Duke rritur numrin e blloqeve, BCH lejon kryerjen e më shumë transaksioneve dhe minimizon kostot e tyre, duke e bërë atë më të shpejtë dhe më të lirë për t’u përdorur.

Një tjetër risi është përdorimi përmes bazës së kodit BCH të sistemit skript në transaksione dhe protokolle që lejon krijimin e të ashtuquajturës Colored coins për thjeshtimin e kontratave inteligjente dhe kryerjen e funksioneve të automatizuara. Elementë të tillë e bëjnë BCH jo vetëm kriptomonedhë, por edhe platformë likujdimi që korporatat ndërkombëtare kanë filluar të përdorin.

BCH dhe BTC janë pra vëllezër, por tashmë vetëm me emër. Kjo për shkak se ka shumë ndryshime midis kriptomonedhave, dhe një nga më të rëndësishmet është kapaciteti. BTC origjinale lejon rreth 7-15 transaksione në sekondë, dhe kur rrjeti është i mbingarkuar, kapaciteti i tij bie. Sidoqoftë, në rastin e BCH, kriptomonedha nuk ka problem me rritjen e kapacitetit, që do të thotë se mund të bëjë gati tetë herë më shumë transferime në sekondë, pa frikën e rënies së papritur të performancës.

Bitcoin vs Bitcoin Cash – kalim në çmim?

Bitcoin Cash bëri debutimin e saj në kripto-bursë në gjysmën e dytë të vitit 2017, me një kurs këmbimi prej rreth 70 dollarë për njësi. Interesi i madh për kriptomonedhën bëri që norma të rritet shumë shpejt, derisa në fund të vitit arriti mbi 30 mijë USD për njësi. Deri tani ishte niveli më i lartë i BCH në histori. Për fat të keq, në fillim të vitit 2018, vlera e tij filloi të ulet ngadalë, e cila u shkaktua nga ndryshimet në treg dhe e ashtuquajtura kripto-dimri.

Gjatë gjithë vitit 2019, kriptomonedha mbajti një vlerë të qëndrueshme, duke bërë hedhje të vogla por të rregullta në vlerë në intervalin 200-400 USD për njësi. Kjo e bëri BCH një nga kriptomonedhat më të qëndrueshme në treg. Fundi i kripto-dimrit rezultoi në ndryshime të mëtejshme në çmimet e BCH, vlera e së cilës kapte mbi 500 USD për njësi. Përkundër tregut të ashpër të investimeve dhe trazirave ekonomike në vitin 2020, BCH ishte ende një nga kriptomonedhat  më të qëndrueshme në treg. Kjo do të thotë që falë teknologjisë së saj dhe besimit të investitorëve, ajo është bërë një nga monedhat elektronike më të rëndësishme në kripto-bursë.

Investimi i rregullt në BCH solli fryte që në fillim të vitit 2021, kur investitorët panë rritje të rregullta të çmimit të kriptomonedhës. Që nga fillimi i vitit, Bitcoin Cash ka rritur vlerën e saj duke u ngjitur rregullisht dhe me këmbëngulje në majat e kriptomonedhave më të njohura. Ky zhvillim do të thotë që BCH mund të rezultojë të jetë një nga investimet më fitimprurëse, jo vetëm në vitin 2021.

Related Posts